Uitbreiding Ter Laak Orchids met DaglichtKas Ingenieurs      < Terug

Locatie:
Wateringen

Teelt:
Phalaenopsis

meer informatie

Uitbreiding Ter Laak Orchids met DaglichtKas

Half februari 2017 is gestart met de uitbreiding van de phalaenopsiskwekerij van Ter Laak Orchids in Wateringen. In totaal wordt de kwekerij met 50.000 m2 DaglichtKas uitgebreid.

In 2013 is al 4.000 m2 van dit type kas gebouwd voor de Young Plants afdeling. De afgelopen jaren zijn goede ervaringen opgedaan met de DaglichtKas door gerealiseerde energiebesparingen en verbeterde plantkwaliteit. De DaglichtKas is ontwikkeld door Technokas en zusterbedrijf Bode Project- en Ingenieursbureau.

Met behulp van grote fresnellenzen en een zonvolgsysteem (collectoren) zet deze kas energie uit direct zonlicht om in warmte. De technologie fungeert tevens als scherminstallatie die alleen het directe licht wegschermt. Het diffuse deel van het licht blijft beschikbaar voor het gewas dat in het gunstige klimaat sneller groeit. De systemen in de kas zorgen voor warmtewinning. Het bespaart kosten en de teeltproductie neemt aanzienlijk toe.

Door deze innovatieve DaglichtKas te combineren met o.a. een installatie voor Het Nieuwe Telen maakt Ter Laak een duidelijke keuze voor duurzame teelt.

AAB verzorgt de totale projectbegeleiding in dit te bouwen object met alle bijbehorende installaties. Tevens verzorgt AAB de energetische inpassing met het bestaande bedrijf. De planning is de kas in het eerste kwartaal van 2018 op te leveren.

Afbeeldingen en film: Technokas