Construction of new premises P. van der Haak Handelskwekerij Engineers      < Back

Location:
's-Gravenzande, Westland, The Netherlands

Cultivation:
production of plant reproduction material of Pelargoniums

more information

Construction of new premises P. van der Haak Handelskwekerij

In 2015 AAB has been commissioned to develop a nursery for the production of plant reproduction material of Pelargoniums. After demolition of the old buildings and a reconstruction involving the relocation of several dwellings, a modern nursery of a 32,000 m² was realised opposite the existing location of P. van der Haak Handelskwekerij in
‘s-Gravenzande.

The project consists of two parts: 24,000 m² of greenhouse with a column height of 6 metres and 8,000 m² of greenhouse, including a packing hall. The column height of this greenhouse is 9 metres. The ‘lower’ greenhouse is equipped with 8 compartments, enabling each compartment to have its own climate.
The ‘higher” greenhouse is equipped with a second cultivation level. The packing hall for taking cuttings, sorting and delivery is situated beneath this level. The irrigation installation room has also been situated underneath the second cultivation level, as well as the sanitary and changing facilities.
For storage and recirculation of the water supply system a concrete water cellar with 6 sections of 250 m3 each has been realised beneath the higher greenhouse.

The entire greenhouse is equipped with tempered haze glass with AR-coating, 3 screening installations, a tube rail and monorail system, an ebb and flow installation, a top irrigation system and a lighting installation with a light level of 80 µmol/m2/s. In addition the greenhouse features an internal container transportation system, equipped with ebb and flow containers. A high level of automation enables this system to enter containers into the greenhouse at any location. By applying integrated lifts, the second growing level can also be reached.

In addition to above-mentioned facilities, an office building, designed by AAB with canteen, sanitary facilities and dispatch area was realised, as well as a boiler house. The design of the office building has been realized in cooperation with Eekhout Bouw. This company has also been responsible for the building of these premises.

The first plants were planted in the compartments according to schedule in week 50, 2016.

Photo's courtesy of: Eekhout Bouw.

If you close this message or continue to use this website, you are agreeing to the use of cookies on this website. Read more about cookies. Agree

Cookies

For our website we use cookies. A cookie is a simple small file that will be stored. The information which is stored in this cookie can be forwarded to our server in case of a next visit to our website. These cookies do not damage your computer and do not infringe on your privacy.
There are several different cookies. For the functional and technical cookies no authorization is needed. These are the cookies which are necessary to improve our website. For example data to log on or put products into a shopping basket (this is not applicable for this website). These functional and technical cookies are a necessity.

Also, there are analytical cookies, which we do use. We use those cookies with reference to the data collection via Google Analytics. With this, we get an insight in how our website has been used. With Google Analytics a processors agreement is applicable and we explicitly we did not authorize Google to use your data on behalf of others or Google itself. We deactivated the advertisement and remarketing options (these are necessary for, for example, AdWorks). Furthermore, we anonymize your IP address.

It is possible to deactivate or remove cookies. Information on this subject and the steps to be taken can be found through the website of Consumentenbond. https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/cookies-verwijderen