Actueel

Stikstofdepositie houdt de gemoederen bezig!

1 SEP, 2020 Stikstofdepositie houdt de gemoederen bezig!

Eerder hebben wij u regelmatig bericht over de stand van zaken ten aanzien van stikstofdepositie. In het meest recente bericht gingen wij onder andere in op de invloed van de lagere grens voor bestaande/gerealiseerde situaties (https://www.aabnl.nl/nl/nieuws/224/stikstofdepositie-huidige-mogelijkheden-en-kansen.html). Voor de details verwijzen wij u graag naar dit bericht.

In de tussentijd is er veel gebeurd op dit gebied, waarvan wij u graag op de hoogte brengen.

Eindadvies commissie Remkes en commissie Hordijk
De commissie Remkes heeft zijn eindadvies gegeven over het beleid dat de oude PAS moet vervangen. Hiernaast heeft de commissie Hordijk de meet- en rekensystematiek (AERIUS) beoordeeld.

Wat betekent dit voor u?
-          De eisen voor stookinstallaties zullen strenger worden. Met de standaard DeNOx zal het lastig worden om aan deze normen te kunnen voldoen, met name bij kleinere installaties (< 1 MWe).
-          De emissienorm van kleine houtketels (< 50 MW) wordt verlaagd naar 100 mg/Nm³. Voor bijvoorbeeld houtkachels < 5 MW is deze norm nu nog 275 mg/Nm³!
-          Het nieuwe stikstofbeleid treedt mogelijk per 1 januari 2022 al in werking. Hierna zal er (weer) strenger gecontroleerd worden of u over een natuurvergunning beschikt.

Wat kan AAB voor u doen?
Wij kunnen u als volgt van dienst zijn:
-          Advies over de mogelijkheden om uw stikstofuitstoot te reduceren.
-          Vaststellen huidige stikstofdepositie om vaststellen of u een natuurvergunning moet hebben (depositie > 0,005 mol/ha/jaar).
-          Uitwerken mogelijkheden en vervolgstappen om tot een vergunbare situatie te komen. Zie ook onderstaande opmerking.
-          Aanvragen natuurvergunning.

Let op:
Als kan worden aangetoond dat sprake was van een legale situatie onder de PAS dan kunt u in aanmerking komen om door de provincie gelegaliseerd te worden. De provincies willen dergelijke situaties dit jaar nog in beeld hebben!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Henk van Koppen, bereikbaar op:
Telefoonnummer: 0174 - 637 637
E-mail: h.vankoppen@aabnl.nl

Bron afbeelding: RIVM

Heeft u vragen of wilt u informatie opvragen?

Neem contact op
Heeft u vragen? Heeft u vragen?