Actueel

AAB specialist in onderzoeks- en laboratoriumruimten

29 OKT, 2021 AAB specialist in onderzoeks- en laboratoriumruimten

Sinds een aantal jaren zien we dat onze klanten steeds specifiekere kennis en werkzaamheden ontwikkelen, waarmee ook de eisen en wensen welke aan de huisvesting worden gesteld, veranderen.

Traditioneel bestond een project uit een kas en een bedrijfsruimte. In de afgelopen jaren is er steeds meer vraag naar specifieke onderzoeks- en laboratoriumruimten. Bij deze projecten is er een nauwe samenhang tussen de kas, onderzoeks- en laboratoriumruimten en klimaatkamers.
Deze samenhang kent meerdere facetten, zoals benodigd ruimtebeslag, logistiek, hygiëne (fytosanitair) en veiligheid. Wanneer een plan door AAB bouwkundig en ruimtelijk wordt uitgewerkt, wordt ook invulling gegeven aan de benodigde installaties.

Naast de technieken welke in kassen worden toegepast, worden ook specifieke installaties meegenomen in het ontwerp, zoals:
• Warmte- en koude opwekking
• Klimatiseren van laboratorium en klimaatkamers
• Luchtbehandeling (filteren, druk hiërarchie, capaciteit)
• Specifieke afzuiging voor zuurkasten, chemiekasten en dergelijke
• Waterbehandeling (proces, voedings-, osmose en demi-water)
• Specifieke gassen (aardgas, CO2, stikstof/ethyleen, perslucht, helium)
• Vuilwaterafvoer; eventueel ontsmet (bijv. d.m.v. autoclaaf)
• Stoom ten behoeve van ontsmetting of luchtbevochtiging

Het is een uitdaging om alle specifieke wensen te verwerken in een juist technisch ontwerp; AAB heeft ruime ervaring om dit tot een succesvol project te maken.
Daarnaast ontstaat er vaak een synergie tussen de verschillende functies binnen een project. Zo kan de warmtestroom welke vrijkomt bij opwekking van koude, veelal in de kas of bijbehorende kantoren worden benut. Waterinstallaties kunnen breed worden ingezet in zowel de kas als klimaatkamers.

Gezien de samenhang tussen gebouw, kas en installaties zijn er altijd meerdere uitvoerende partijen betrokken. Om het project tot een succes te maken is er veelal sprake van directievoering en projectmanagement door AAB, waarbij nauw wordt samengewerkt en gecommuniceerd met onze klant. Op deze wijze wordt een optimaal eindresultaat behaald op het kwalitatieve-, tijdsgebonden- en financiële vlak. AAB ontzorgt de klant van initiatiefase tot aan realisatie maar ook de nazorg wordt niet uit het oog verloren.


Bekijk enkele referentieprojecten: 
Enza Zaden
Beekenkamp
KP Holland

Heeft u vragen of wilt u informatie opvragen?

Neem contact op
Heeft u vragen? Heeft u vragen?