“Een lang gekoesterde wens is werkelijkheid geworden, samen werken aan een warmere toekomst” start Léon Lankester, directeur van AAB en voorheen directielid van Aardwarmte Vogelaer. “De levering van aardwarmte aan woonwijk Westmade-Noord in Monster is officieel van start gegaan. Wat begon als een ambitie in 2010, is nu een tastbare realiteit. Al sinds die tijd leeft de wens om niet alleen de glastuinbouw, maar ook woningen te voorzien van duurzame warmte. In 2019 startten de eerste gesprekken, en nu – jaren later – is het zover. Sinds 2012 is AAB betrokken bij het project op het gebied van techniek, financiele haalbaarheid, energetische zaken, vergunningen en projectbegeleiding.”
Aardwarmte is een duursport. Het vraagt om visie, doorzettingsvermogen en samenwerking. Projectontwikkelaars, gemeenten en aannemers waren er in het verleden nog niet klaar voor, maar dat is veranderd. Dankzij de inzet van betrokken partijen zoals Opti-flor, HVC en de gemeente Westland is dit project tot stand gekomen. Opti-flor, specialist in orchideeën, speelt een centrale rol in de warmtelevering. Het bedrijf gebruikt zelf aardwarmte, zonnepanelen en warmtepompen en bespaarde daarmee al 70% op CO₂-uitstoot. Daarmee laat het zien klaar te zijn voor een toekomst zonder aardgas.
De officiële opening werd woensdagmiddag gevierd, met toespraken van onder andere wethouder Peter Valstar, René Hendriks van Opti-flor, Robert Crabbendam van HVC en Danny van den Berg van Aardwarmte Vogelaer. Danny benadrukte hoe bijzonder het is om woningen te kunnen verwarmen met aardwarmte – iets wat alleen mogelijk is dankzij de samenwerking met ondernemers als Opti-flor. René Hendriks voegde daaraan toe: “Wij zorgen dat jullie er warmpjes bijzitten.”
In totaal worden 424 woningen in Westmade-Noord verwarmd met aardwarmte. De wijk ligt pal naast de kassen van Opti-flor, wat de koppeling tussen glastuinbouw en gebouwde omgeving uniek en efficiënt maakt. Roy Stijger van Opti-flor legde tijdens de rondleiding uit hoe het bedrijf fungeert als buffer: “Aardwarmte levert constant, maar bewoners gebruiken warmte op piekmomenten. Wij vangen het overschot op en geven het af wanneer nodig.”
De gemeente Westland is trots op dit project. Wethouder Valstar benadrukte dat de regio dankzij de innovatieve glastuinbouw nog niet kampt met netcongestie, in tegenstelling tot veel andere gemeenten in Nederland. Dit project is dan ook een voorbeeld van hoe het wél kan.
En dit is nog maar het begin. Aardwarmte Vogelaer werkt aan een tweede installatie aan de Arckelweg in Poeldijk.
Foto: Aardwarmte Vogelaer
Van links naar rechts: Melanie Zweedijk-Spaans (bewoonstser), Rene Hendriks (Opti-flor), Peter Valstar (wethouder), Robert Crabbendam (HVC) en Danny van den Berg (Aardwarmte Vogelaer)