Actueel

Eerste fase verbouwing Globe Plant afgerond

9 DEC, 2022 Eerste fase verbouwing Globe Plant afgerond

Globe Plant groeit in 2022 van 5 naar ruim 9 ha door aanschaf van een bestaande kas aan de Bollaarsdijk in Brielle. In een paar maanden tijd zijn AAB en Globe Plant samen gekomen tot een ontwerp welk behoort tot een moderne plantenkwekerij anno 2023. De eerste vier hectare van het bedrijf zijn verbouwd tot (opkweek)productieruimte incl. ondersteunende technische voorzieningen. De resterende twee hectare wordt in de toekomst omgebouwd tot opkweekruimte.

Parallel aan het ontwerpproces zijn verkennende gesprekken gevoerd met mogelijke bouwpartners. Gezien de tijdsdruk, maar ook de goede ervaringen met de vaste partners op de bestaande locatie, is besloten het project in bouwteamverband aan te vliegen.
Er is vooruitgedacht dat de twee hectare welke momenteel nog niet verbouwd is, in de toekomst relatief eenvoudig kan worden geïntegreerd in het totale plan. Met de aangelegde ondergrondse infrastructuur is alles hiervoor voorbereid.

Vanaf week 3 is er erg hard gewerkt. In eerst instantie werd de kas leeggeruimd en werden de bestaande installaties ontmanteld. Er is veel veilig gesteld voor hergebruik in de nieuwe situatie.
Vervolgens zijn de kassenbouwer en scherminstallateur gestart met hun werkzaamheden zodat verschillende teeltafdelingen konden worden aangelegd. Elke afdeling is apart geregeld van de rest van het bedrijf. Uit oogpunt van klimaat en hygiëne is er apart een centrale hoofdcorridor zodat het transport tussen de afdelingen niet dóór de afdelingen gaat.

Bij de inrichting van het complex is gezocht naar maximale flexibiliteit in onder andere water geven, recirculeren, ontsmetten en klimaat beheersen. Dat betekent in de praktijk dat er een indrukwekkende infrastructuur van vele kilometers buizen en kabels onder de grond is aangelegd.
Bij verbouwingen zijn er altijd verrassingen. Helaas viel de kwaliteit van de bestaande stadsverwarmingsbuis tegen. Globe Plant besloot daarom deze infrastructuur alsnog volledig te vernieuwen, hetgeen een flinke tegenvaller in de planning veroorzaakte. Dit heeft behoorlijk wat aanpassingsvermogen gevraagd van alle bouwpartners, maar het is gelukt.

De installaties bovengronds zijn minstens zo indrukwekkend. De afdelingen zijn natuurlijk ingericht met alle moderne technieken. Enkele voorbeelden: energiebesparende LED-belichting, hijsverwarming voor warmte bij de plant en een sneeuwbuis voor sturing bij extreem koud weer, dubbele scherminstallatie met verduisterings- en energiedoek, Airmix-installatie ter voorkoming van kouval bij openen doek, gescheiden klimaataansturing tussen de afdelingen, volledige spuitboominstallatie, ontsmettingsunits voor al het water.
Het realiseren van een maximaal mogelijke doorrijhoogte was een behoorlijke puzzel. Alle installaties onder de spanten zijn op de centimeter nauwkeurig met elkaar afgestemd, waarbij rekening is gehouden met de mogelijkheden (maar ook beperkingen) van de bestaande kasconstructie.

Inmiddels zijn in november 2022 de eerste planten uitgezet op de teeltvloeren. Globe Plant kan optimaal genieten van hun nieuwe faciliteiten. Al met al een hele prestatie mede dankzij de inzet van alle partijen die hebben bijgedragen aan de verbouwing en inrichting.

AAB wenst Globe Plant veel succes en teeltplezier aan de Bollaarsdijk 13a in Brielle.

 

 

Heeft u vragen of wilt u informatie opvragen?

Neem contact op
Heeft u vragen? Heeft u vragen?