Actueel

Kweker Maarel Orchids vrijgesproken van vervuilen sloot

11 MRT, 2019 Kweker Maarel Orchids vrijgesproken van vervuilen sloot

Maarel Orchids is onlangs vrijgesproken van het illegaal lozen van drainwater in een sloot. Mede door een deskundig rapport van AAB NL heeft de rechter in het voordeel van de kweker besloten.

De conclusie van dit rapport was dat het geloosde water onmogelijk drainwater van Maarel Orchids kon zijn. Maarel Orchids is al een aantal jaar zeer actief om waterlozingen tot een minimum te beperken en heeft daar eerder al Alwin van Ruijven van AAB NL voor ingeschakeld om zich van advies te voorzien. Dat dit succesvol is gebleken blijkt wel uit het feit dat de vestiging in Maasdijk zelfs Planet Proof gecertificeerd is.

De verrassing was dan ook groot toen een proces-verbaal op de deurmat van Maarel Orchids viel. Het Hoogheemraadschap was van mening dat het bedrijf illegaal drainwater geloosd had op het oppervlaktewater. Na een grondige analyse van de werkwijze van de aanklager heeft Alwin van Ruijven van AAB NL een rapport opgesteld waaruit bleek dat het Hoogheemraadschap een wankele aanname had gedaan voor hun bewijs. Het water dat uit een lozingspijp kwam, bleek op meerdere elementen fors af te wijken met het water uit het gesloten drainwatersysteem van Maarel Orchids. Bovendien werden er gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen in het geloosde water die niet door het bedrijf zijn gebruikt.

Tijdens de zitting bleek dat de rechter zich niet zomaar liet overtuigen en de afgelegde verklaringen gaven onvoldoende houvast een veroordeling te voorkomen. Het tij keerde toen de documenten van AAB NL ter sprake kwamen. Het werd de rechter daardoor duidelijk dat de lozingspijp niet afkomstig was van de drainput van Maarel Orchids. We zijn blij dat het recht zegeviert.

Heeft u vragen of wilt u informatie opvragen?

Neem contact op
Heeft u vragen? Heeft u vragen?