Actueel

Advies van onze energie adviseurs

30 MRT, 2020 Advies van onze energie adviseurs

Onze afdeling Energie geeft regelmatig advies aan onze energie-klanten. Ook in deze moeilijke tijd proberen wij onze klanten zo goed mogelijk bij te staan. Onderstaand advies is afgelopen week opgesteld:

Wat kunt u doen om op korte termijn liquiditeit te besparen?

- U kunt per direct beperkt gaan belichten om daarmee de inkoopkosten te minimaliseren.

- U kunt vervolgens per 1 april uw transportcontract elektra verlagen om daarmee de transportnota komende maanden te drukken. Dit scheelt per maand ca. € 1/kW x contractwaarde + ca. € 1,50/kW op de maandbelasting. Stel dat u in het ergste geval helemaal niet meer gaat belichten komend seizoen, dan heeft u zich in ieder geval deze kosten bespaard. Stel dat u dan wel weer gaat belichten, dan worden de bespaarde kosten op de jaarcapaciteit alsnog in 1x in rekening  gebracht. Dit deel kunt u in dat geval dus zien als een uitstel van betaling. N.B. u moet dit voor 1 april regelen dus feitelijk per omgaande omdat het anders te laat is voor april.

- Voor de CO2 doserende terugleveraars adviseren wij om de WKK niet op “AAN” in te bieden dit i.v.m. mogelijkheid op negatieve APX prijzen overdag, maar op een bepaalde minimumprijs. Wordt dat niet gehaald, dan valt u terug op ketelstook + evt. OCAP en voorkomt u dat er verkocht wordt tegen negatieve prijzen met als gevolg hoge kosten. Indien u overdag draait voor CO2, dan is de richt biedprijs 5-10/MWh. Wordt dit niet gehaald, dan is onbalans het alternatief. Met alleen warmtevraag is de biedprijs hoger.

- Indien u binnen één gemeente meerdere locaties met dezelfde entiteit heeft, dan kunt u daarvoor een ‘samenstel’ verklaring vragen. Met deze verklaring hoeft het totale verbruik slechts 1 x belast te worden in de duurdere tariefschijven (ODE en energieheffing) in plaats van per locatie.

- Verder wordt er aan een plan gewerkt om de heffing ODE tijdelijk uit te stellen. Hoe dat eruit gaat zien is nog niet bekend, maar wij verwachten dat dat met de leveranciers wordt afgestemd met als gevolg een lagere energienota. 

Heeft u ook interesse om geadviseerd te worden door onze energie adviseurs, neem dan contact met ons op via 0174 - 637 637.

Heeft u vragen of wilt u informatie opvragen?

Neem contact op
Heeft u vragen? Heeft u vragen?