Actueel

Aardwarmte Beheer Nederland groeit naar grootste aardwarmte-coöperatie in Nederland

27 NOV, 2020 Aardwarmte Beheer Nederland groeit naar grootste aardwarmte-coöperatie in Nederland

Coöperatie Aardwarmte Beheer Nederland is een samenwerking van 4 aardwarmteondernemingen Green Well Westland, Aardwarmte Vogelaer, GeoPower Oudcamp, Ammerlaan Geothermie. Coöperatie Aardwarmte Beheer Nederland is de uitvoerende kennispartij voor de leden voor het coördineren, onderhouden en technisch beheren van geothermieprojecten op het gebied van veiligheid, regelgeving, technisch onderhoud en assetmanagement. Samenwerking is hierbij de sleutel die leidt tot het delen van kennis, kunde, faciliteiten en het maximaal produceren van duurzame energie.

Verduurzamen

Onze leden zijn zich bewust van de noodzaak tot verduurzamen. Hoewel de alternatieven nog steeds voordeliger zijn kunnen we niet om een lange termijn visie heen waar de gaskraan steeds verder dicht gaat en we de uitstoot van CO2 fors moeten verminderen.

Huidige situatie
Inmiddels produceren de Aardwarmte Beheer Nederland (CABN) coöperatie-leden zo’n 73 MW aan duurzame warmte. We beleveren hiermee 63 glastuinbouwbedrijven, 551 woningen, een zwembad met sportcentrum en school. Totaal is nu 245 hectare aan glas aangesloten middels 35 km aan warmtenet en groeit de coöperatie snel. Er zijn plannen voor meerdere nieuwe doubletten waarvan de eerstvolgende in Westland nu bouwrijp wordt gemaakt. Er vinden gesprekken plaats met bestaande en nog te ontwikkelen warmtecoöperaties / aardwarmte initiatieven om te komen tot nauwere samenwerking. Daarnaast zijn meerdere andere aardwarmte-ondernemingen geïnteresseerd om ook aan te sluiten en met hun eigen plannen mee te groeien.

Groei naar 150 MW
Naar schatting groeit ABN binnen enkele jaren naar 125 – 150 MW en gaan we per jaar ca 150.000.000 kg CO2 besparen (nu 82.000.000 kg/jaar). Naast de uitbreiding binnen de glastuinbouw zal nog meer dan nu ingestoken worden op leveren van duurzame warmte aan de gebouwde omgeving. Ook woningen moeten van het gas af en ook nieuwbouwwijken hebben alternatieven nodig die echt duurzaam zijn.

Bron:
Coöperatie Aardwarmtebeheer Nederland U.A.
www.aardwarmtebeheernederland.nl

Heeft u vragen of wilt u informatie opvragen?

Neem contact op
Heeft u vragen? Heeft u vragen?