Actueel

Stikstofemissies: klap voor ontwikkelend Nederland na uitspraak Raad van State

14 JUN, 2019 Stikstofemissies: klap voor ontwikkelend Nederland na uitspraak Raad van State

Eerder hebben wij u bericht dat stikstofemissies nog al eens problemen opleveren bij ontwikkelingen voor de glastuinbouw (https://www.aabnl.nl/nl/project/115/stikstofemissies-ook-problematisch-voor-de-glastuinbouw.html). In navolging hierop berichtte wij u over de gevolgen van een uitspraak van het Europees Hof https://www.aabnl.nl/nl/nieuws/178/stikstofemissies-maken-ontwikkelingen-in-de-glastuinbouw-nog-lastiger.html). Woensdag, 29 mei jl. heeft de Raad van State zijn uitspraak gedaan.

De uitspraak
De Raad van State heeft bepaald dat de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) niet deugd. Het PAS geeft namelijk depositieruimte uit uitgaande dat de situatie, vanwege toekomstige ontwikkelingen, uiteindelijk zal verbeteren. Dit is echter een aanname en geen zekerheid. Hierdoor is de PAS in strijd met het Europees beleid. Er is geen beroep mogelijk tegen deze uitspraak.

Wat zijn de gevolgen?
Via het PAS was geregeld dat voor sommige activiteiten, waarbij stikstofdepositie plaatsvindt, kon worden volstaan met het doen van een melding of dat zelfs dit niet nodig was. Het in gebruik hebben van stookinstallaties is hier een voorbeeld van. Nu de PAS is weggevallen, worden al deze activiteiten mogelijk vergunningsplichtig. Alleen op onherroepelijke vergunningen en overige besluiten heeft deze uitspraak geen invloed.

De provincies en het Ministerie van LNV gaan de komende tijd bekijken wat de precieze gevolgen zijn en hoe hiermee gaat worden omgegaan. Het bevoegd gezag heeft op het moment alle lopende vergunningsaanvragen tot nader order opgeschort.

Wat betekent dit voor u?
Op het moment zitten feitelijk heel veel ontwikkelingen op slot. De meeste ontwikkelingen veroorzaken immers een extra stikstofuitstoot (zoals extra verkeer of uitstoot van NOx door bijvoorbeeld een stookinstallatie). Het is nog niet bekend wanneer hier meer duidelijkheid in komt. Er zijn wel mogelijkheden middels een passende beoordeling, eventueel in combinatie met herstelmaatregelen. Maar dit wordt een vrij omslachtig proces. Voor veel projecten wordt daarom gewacht op een oplossing vanuit het Ministerie.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet om u te kunnen blijven adviseren.

Vervolg
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Henk van Koppen, bereikbaar op:
Telefoonnummer: 0174 - 637 637
E-mail: h.vankoppen@aabnl.nl

Heeft u vragen of wilt u informatie opvragen?

Neem contact op
Heeft u vragen? Heeft u vragen?