Actueel

Stikstofdepositie: huidige mogelijkheden en kansen

23 JAN, 2020 Stikstofdepositie: huidige mogelijkheden en kansen

Eerder hebben wij u regelmatig bericht over de stand van zaken ten aanzien van stikstofdepositie. In het meest recente bericht brachten wij u ervan op de hoogte dat intern en extern salderen, onder voorwaarden, weer mogelijk was (zie artikel). Voor de details verwijzen wij u graag naar dit bericht. 

Middels dit bericht willen wij u op de hoogte stellen van de stand van zaken ten aanzien van stikstofdepositie. Ook geven we een doorkijk naar de voorziene ontwikkelingen op dit gebied.

Projecten met een geringe uitstoot
Indien de stikstofdepositie niet boven de grens van 0,005 mol/ha/jaar uitkomt, wordt deze als ‘nul’ gezien. Dit is enerzijds afhankelijk van de hoeveelheid stikstof (NOx en/of NH3) dat wordt uitgestoten en anderzijds de afstand tot Natura 2000-gebieden. Verder actie is dan niet nodig. Voor eventuele controles is het wel verstandig de berekening te bewaren.

Nieuwe drempelwaarde(s)
De overheid wil een nieuwe drempelwaarde invoeren waaronder geen vergunning nodig is. Voorheen was deze 0,05 mol/ha/jaar. Zoals het ernaar uitziet wordt per regio/Natura 2000-gebied een drempelwaarde vastgesteld. De hoogte van de drempelwaarde is afhankelijk van de huidige staat van het desbetreffende gebied. Nieuwe drempelwaardes worden op zijn vroegst het tweede kwartaal van 2020 verwacht.

Salderen
Als de depositie te hoog is, kan een project in het merendeel van de gevallen alleen doorgaan als deze toename wordt gecompenseerd. Opties hiervoor zijn intern en/of extern salderen. Voor details verwijzen wij u graag naar ons eerdere artikel. Inmiddels zijn er wel weer een aantal ontwikkelingen op dit gebied:
- Sinds 13 december jl. hebben alle provincies, met uitzondering van Friesland, eenduidige beleidsregels voor intern en extern salderen vastgesteld.
- Naar verwachting is het vanaf 1 februari a.s. ook mogelijk om extern te salderen met veehouderijen.

Bestaande/gerealiseerde situaties
Toen het PAS nog van kracht was, kwam de depositie van veel (glastuinbouw)bedrijven niet boven de oude drempelwaarde van 0,05 mol/ha/jaar uit. Een natuurvergunning of melding was daarom niet nodig. Met het wegvallen van de PAS voldoen veel van deze bedrijven echter niet meer aan de huidige regels. Minister Schouten heeft aangegeven dat deze situaties gelegaliseerd gaan worden. De concrete uitvoering hiervan ligt bij de provincies. Het is nog niet bekend hoe één en ander wordt aangepakt en wanneer het gereed is.

Vanuit Glastuinbouw Nederland is het advies gekomen om de stikstofdepositie van dergelijke situaties te laten vaststellen om deze gelegaliseerd te krijgen. Overigens hoeft een situatie niet per sé (volledig) gerealiseerd te zijn om hiervoor in aanmerking te komen.

Wat betekent dit voor mij?
Heeft u plannen voor nieuwbouw of uitbreiding, dan is het belangrijk om de stikstofdepositie hiervan vast te stellen. Dit kan vertragingen voorkomen dan wel beperken. Op basis van de recente ontwikkelingen zijn de mogelijkheden voor het realiseren van projecten weer toegenomen.

Ook voor bestaande situaties of projecten die reeds (deels) in uitvoering zijn, is het zinvol om de stikstofdepositie vast te stellen in het kader van legalisatie. Een gelegaliseerde situatie maakt het ook een stuk makkelijker om intern of extern te kunnen salderen.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden/kansen. Neem hiervoor contact met ons op.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en hebben regelmatig contact met o.a. provincies om u te kunnen blijven adviseren!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Henk van Koppen, bereikbaar op:
Telefoonnummer: 0174 - 637 637
E-mail: h.vankoppen@aabnl.nl

Bron afbeelding: RIVM

Heeft u vragen of wilt u informatie opvragen?

Neem contact op
Heeft u vragen? Heeft u vragen?